BMI

BMI – Indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Index) je jedan od načina procjene uhranjenosti. Od svih poznatih indeksa, indeks tjelesne mase je najuže povezan s količinom prekomjernog masnog tkiva u ljudskom tijelu, a uz to ga je relativno jednostavno izračunati ili očitati iz tablica. Izračun BMI se temelji na odnosu tjelesne težine i kvadrata visine osobe.
Vrijednosti preporučenog BMI-a iste su za oba spola, on iznosi od 18,5 – 24,9 kg/m2 prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije za europsko stanovništvo.

Sam indeks tjelesne mase nije savršena mjera, jer će više i/ili mišićavije osobe općenito imati viši indeks tjelesne mase, premda će udio masnog tkiva biti relativno nizak, tako da je pri procjeni rizika od razvoja bolesti povezanih s pretilošću važno uzeti u obzir i neke druge mjere koje ukazuju na raspodjelu masnog tkiva u tijelu poput odnosa opsega struka i bokova, ili – još jednostavnije, samo opsega struka.

Takav izračun ukazuje na stupanj rizika od razvoja nekih bolesti poput visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti, poremećaja razine masnoća u krvi, krvožilnih bolesti uključujući srčani i moždani udar, žučnih kamenaca, osteoartritisa, nekih vrsta raka i drugih. Što je indeks viši, to je i veći rizik pobolijevanja od navedenih bolesti.

BMI treba shvatiti kao okvirnu metodu, budući da stvarno zdravstveno stanje osobe treba ocijeniti u širem medicinskom kontekstu.

IZVOR: Svjetska zdravstvena organizacija

BMI kalkulator

Unesite svoje podatke:
povećaj
Težina / kg
smanji
povećaj
Visina / cm
smanji
Vaš BMI je:
Imate normalnu tjelesnu težinu. Hranite se zdravo te se bavite tjelesnom aktivnošću kako biste ju održali.

Izračunajte
rizik za razvoj bolesti

Vaš BMI je:
Spol:

Postanite naš korisnik

Potaknite svoje zaposlenike i osigurajte im snažnu motivaciju i angažiranost na radnom mjestu!
Recroatia® tim kreirao je inovativan program tjelovježbenih i ostalih aktivnosti za radna mjesta u uredu te online program za rad od kuće uzimajući u obzir sve Vaše potrebe i prostorne mogućnosti… jer kolektivno vježbanje doprinosi razvijanju timskog duha i povjerenja, boljoj kontroli stresa, reduciranju napetosti te poboljšanju općeg zadovoljstva i zdravlja.