Što je TRE®?

10.01.2022.

Što je TRE®?

TRE® (Tension, Stress and Trauma Releasing Exercises, utemeljitelj Dr. David Berceli, Ph.D) je inovativan sustav vježbi za otpuštanje napetosti i stresa iz tijela.
Utemeljen na znanstvenim istraživanjima, TRE® je baziran na shvaćanju da su stres, napetosti i traume memorirani u našim mišićima, na tjelesnoj razini.
Ova trenutačno, ali i dugoročno iznimno djelotvorna metoda jednostavna je za primjenu i sastoji se od niza vježbi koje može izvesti svatko, a koje aktiviraju prirodno urođen neurološki mehanizam vibriranja ili drhtanja tijela – putem nježnih i ugodnih neurogenih tremora. Bez da pokušavamo utjecati na proces, puštamo tijelo da kroz refleksne procese i tremore samostalno otpusti akutne i kronične obrasce stresa i napetosti. Na taj se način naše tijelo drhtanjem rješava viška nakupljene energije iz mišića namijenjene borbi ili bijegu, te smiruje podraženost živčanog sustava i vraća ga u ravnotežu, u stanje homeostaze – optimalne podraženosti živčanog sustava. TRE® nas uči dopustiti tijelu i pokretima slobodu, često potpuno otpuštajući unutarnje napetosti uzrokovane neadekvatnom reakcijom na stresne ili traumatske reakcije.

 

Usporedba s ostalim tjelesnim tehnikama i metodama

S obzirom da je TRE® usmjeren tijelu kao inicijalnoj točki fokusa, od ostalih tehnika koje također za svoj cilj imaju rješavanje napetosti i stresa, a gdje koristimo vlastitu namjeru i volju kako bi usmjerili ili oblikovali svoje misli ili tijelo (psihoterapija, savjetovanja…) TRE® ne zahtjeva ulazak u mentalni sadržaj stresa ili traume, odnosno, o takvim sadržajima u samom procesu ne treba razmišljati niti pričati.
TRE® se često opisuje kao „unutarnja masaža tijela i uma“.

 

Opis TRE® procesa

Uz potpuno kontrolirani proces učenja i superviziju licenciranog TRE® providera te u sigurnim uvjetima izvođenja procesa, tijelo se kroz vježbe i aktivaciju živčanomišićnog sustava dovodi do terapeutskih neurogenih tremora koji otpuštaju duboke miofascijalne obrasce i napete strukture u tijelu, umiruju aktivnost živčanog sustava, smanjuju razinu akumuliranog stresa, a kao konačni rezultat, postiže se povezanost i balans unutar vlastitog tijela.

 

Sadržaj TRE® radionice

TRE® se može naučiti kroz individualne ili grupne TRE®ninge i radionice.
Edukativna radionica je spoj teorijskog i iskustvenog dijela na kojoj se polaznicima pojašnjavaju definicije stresa i traume, na koji se način manifestiraju, kako se otpuštaju, te uče sva znanja i iskustva o znanstvenoj i logičkoj podlozi TRE® metode i procesa. Uz edukaciju, demonstraciju i prolaženje kroz sve vježbe potrebne za aktiviranje TRE® procesa, uče se sve bitne faze; aktivni dio za postizanje neurogenih tremora, samoregulacija i integracija procesa, a sve kako bi polaznici nakon usvajanja vještine samostalno mogli prakticirati TRE® metodu.

 

 

Dobrobiti prakticiranja TRE® metode

Pošto su neurogeni tremori dio prirodno urođenog mehanizma autonomnog živčanog sustava, njegove dobrobiti su višestruke. Oni cjelovito utječu na zdravlje – tjelesno, mentalno, emocionalno i kognitivno:

 • smanjenje akutnog ili kroničnog stresa i napetosti
 • veća emocionalna otpornost na buduće stresne i izazovne situacije
 • smanjenje razine anksioznosti
 • više energije i izdržljivosti
 • smanjenje konflikata te poboljšanje privatnih i poslovnih odnosa
 • poboljšana koncentracija i usmjerenost na zadatke
 • smanjenje akutne i kronične boli u mišićima i tijelu općenito
 • bolja mobilnost i fleksibilnost mišića i zglobova (veća amplituda pokreta)
 • ubrzan oporavak od ozljeda ili sportskih povreda
 • razvoj samouvjerenosti i odlučnosti, prihvaćanje vlastitog sebe
 • veća svjesnost o vlastitom tijelu (body awareness)
 • lakoća uspavljivanja, kvalitetniji san

 

Konačni benefiti za tvrtke:

 • zdraviji i zadovoljniji zaposlenici
 • bolji radni učinci, produktivnost i efikasnost
 • poboljšani poslovni i privatni odnosi
 • bolja sinergija unutar timova
 • reducirani slučajevi izostanaka s posla i bolovanja
 • smanjenje troškova…

 

Kome je TRE® namijenjen?

Pojednostavljeno, svima.
Unutar poslovne organizacije stres nije isključivo pravo za određene ljude i radna mjesta – svi ga doživljavamo i proživljavamo na svoj jedinstven način. Kada ga se ne „riješimo“ pravovremeno i na adekvatan način, on utječe na naše zdravlje i može postati razoran za naše živote. Pa je tako koristan u svim zahtjevnim i izazovnim poslovnim okruženjima gdje postoji opasnost da poslovni stres naruši odnose među zaposlenicima i timovima te smanji željenu produktivnost i efikasnost. TRE® se može koristiti prije poslovnih izazova (sastanaka, prezentacija) kao priprema za nadolazeći stres, ili nakon njih kao djelotvoran način za otpuštanje već akumuliranog stresa. Osim stresa izazvanog u poslovnom okruženju, TRE® koristi baš svakome u rješavanju različitih stresnih situacija i odnosa, sportskih ozljeda, u fazi oporavka, kao i u razvoju tjelesnih performansi.

 

 

Jedinstvene kvalitete TRE® metode

 1. Iznimno sigurna i djelotvorna tehnika za redukciju stresa i napetosti
 2. Izvediva u grupama ili individualno, bez potrebe verbaliziranja mentalnog sadržaja
 3. Tehnika naučena uz pomoć TRE® licenciranog providera, kasnije se  može prakticirati samostalno

 

Mehanizam neurogenih tremora u ljudskom tijelu esencijalna je komponenta našeg samoregulacijskog sustava stoga je za zaključiti da je TRE® fundamentalno ljudsko pravo koje na prirodan način čuva naše tjelesno i mentalno zdravlje.

Više informacija o TRE® metodi potražite na službenoj stranici: www.traumaprevention.com
Znanstvenim istraživanjima možete pristupiti na poveznici: TRE® research
Online stručno predavanje: TRE® metoda i njezina primjena u sportu